> dcolumn.php?nr=52535&stuurdoor

Column

 

Doortocht, einde of nieuw begin

Doortocht, einde of nieuw begin

Als kind kreeg ik in mijn schoen eens twee zakjes boerderijdieren. Twee dezelfde zakjes. Ik denk dat ze gratis waren bij de Dixan of de van Nelle. Maar in ieder geval had ik alle dieren dubbel.  Dat was fijn. Ik fantaseerde namelijk nogal eens Bijbelverhalen en nu kon ik mijn fantasie werkelijkheid maken. 
Zo fantaseerde ik vooral de schepping en het verhaal van Noach en de ark. Dan konden er immers steeds paartjes mee naar binnen. En in de zandbak fantaseerde ik de uittocht uit Egypte,  en dan vooral dat stuk dat de Israelieten door de Rode Zee trokken. Als ik dan alle dieren en de boer en de boerin door de zee had laten trekken liet ik de wanden van zand weer omvallen. Wat speelgoedsoldaatjes deden dienst als Egyptenaren dus die verdwenen onder het zand.

De doortocht door de Rode Zee (of de uittocht uit Egypte) is voor de Joden een van de belangrijkste verhalen in de Bijbel. Het laat zien dat JHWH een God is die wil bevrijden. Die de kant kiest van geknechte mensen en hen wil bevrijden van welk juk dan ook. Het lijkt een wonderverhaal. Later, toen ik in Groningen  het ‘handboek bij het Oude Testament’ moest bestuderen leerde ik dat er op het wonder wel wat af te dingen zou zijn. De licht beladen Joden liepen door het moerassige gebied rond de Schelfzee (dat klinkt meer moeras dan de Rode Zee) op de vlucht voor de zwaardere Egyptische soldaten op paarden en met wagens. De moerassige bodem kon de Joden wel dragen maar de zwaardere soldaten niet. Zo eindigde de achtervolging.

Eenmaal door het gevaarlijke gebied (of over de zeebodem) getrokken  stonden de Joden voor een keus. Een nieuw leven met een lange trektocht door een onbekende woestijn of toch terug naar (de vleespotten van) Egypte. Zij kozen voor het eerste.


Ook wij staan in deze coronatijd voor een keuze. Terug naar het oude normaal of vooruit naar een nieuw normaal. Een nieuw normaal waar we de goede dingen van voor corona meeemen en de slechte zaken achter ons laten. Mogelijk wat minder luxe maar een stuk gezonder. De keuze is aan ons. Succes !


Terug

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl