> dcolumn.php?nr=55595&stuurdoor

Column

 

Eigen wolf eerst

Ik ben voor dieren. Absoluut. Ik vind dat dieren op een goede manier behandeld moeten worden. Dat verdienen ze. 
Ik steun verschillende organisaties die voor dieren zijn : de dierenambulance,  Greenpeace,  Natuurmonumenten,  de dierenbescherming.  Maar van de laatste overweeg ik nu toch om mijn steun op te zeggen. Waarom ? Dat zal ik vertellen.

Gisteren zag ik iemand van de dierenbescherming op televisie die vond dat de wolf, die op illegale wijze park ‘De Hoge Veluwe’ was binnengedrongen daar moest blijven rondlopen. Het argument was dat de wolf een inheemse soort is en dus ook recht heeft op een plaats in ‘De Hoge Veluwe’. Dat de wolf daar de moeflons afslacht en waarschijnlijk ook nog vele andere dieren zal doden en schrik aanjagen was voor de dierenactivist volkomen onbelangrijk.  De moeflons in het gebied waren uitheems, geïmporteerd een eeuw geleden, en zijn dus niet inheems. Hebben dus hier eigenlijk geen (bestaans)recht en als die dan uitgeroeid zouden worden door de wolf dan is dat natuurlijk evenwicht.

Ik heb niet kunnen ontdekken welke dierenvriend deze redenering erop na houdt maar zijn argument, ‘de wolf die al meer dan 100 jaar verdwenen is, is inheems, en de moeflon die al meer dan 100 jaar in Nederland woont hoort er eigenlijk niet’ roept wel heel veel vragen op. Zeker als je deze redenering op mensen toepast. 

Zo kun je je afvragen of de Joden in Israël wel inheems zijn. Ik wil niet rot doen maar in de Bijbel, het boek waarop de Joden hun ‘rechten’ deels baseren staat duidelijk dat Abraham uit Ur kwam en vertrok naar Israël, ‘het beloofde land’.  Om van de latere Joodse invasie vanuit Egypte, beschreven in het boek Exodus,  nog maar te zwijgen.
Maar ook de Duitse invasie in de vorige eeuw in Nederland zou terecht zijn. Duitsers zijn immers Germanen en die woonden al in de oertijd in Nederland. Ik vrees dat enkel de Friezen, uitgaande van de geschiedenis voor zover wij de kennen, op hun plekje kunnen blijven wonen. 
En stel dat we de wolf het recht geven om de moeflon uit te roeien. Betekent dat doorgeredeneerd dan ook niet dat Germanen het recht hebben om vreemdelingen die zich in de afgelopen eeuwen binnen de Nederlandse grenzen hebben gevestigd uit te roeien? Ik voorzie op deze manier rampzalige bloedbaden die mijns inziens ten allen tijde vermeden moeten worden.

Ik ben een dierenvriend. En ik vind dat die ene inheemse wolf moet wijken voor een kudde moeflons.  Liefst diervriendelijk, als dat kan, en anders ……… 
Ik ben een mensenvriend. En ik vind dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan. En als je hier bent, mag je van mij hier blijven. Niks ‘eigen volk eerst’. 


Terug

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl