> nieuws

Nieuws

 
7 oktober 2021

Pastorale brief 39 Op bergen en in dalen, ja overal is .

Terug van vakantie. Twee weken wandelen in de Vogezen en de Alpen. Dat klinkt heftig maar wij wandelen elke dag een paar uur (6 tot 10 kilometer) en geen hele dagen achter elkaar. Maar twee weken afstand van het gewone leven in Nederland is lekker. Hoewel afstand.  Het idee voor deze brief is in de vakantie ontstaan. En een baan als voorganger leg je niet zomaar af. Maar toch.
In de huisjes waar we zaten was geen wifi. Dat scheelt want dan kost het toch meer moeite om mail te lezen en dus minder moeite om het niet te doen. Dat was echt lekker. Nodig ook. En nu dus deze brief schrijven.
De bergen, de dalen. Die zijn er letterlijk en natuurlijk ook figuurlijk in elk leven.  Maar nu eerst even over de letterlijke bergen en dalen. Soms zo liefelijk en mooi, heerlijk om over en door te wandelen. Mooie vergezichten, soms wat lage wolken rond de top, heerlijke schaduwen van wolken en zon, een spel van de natuur. Was het schepping of evolutie? Wat maakt het uit. In dit soort landschappen op zulke wandelingen kun je de geest ervaren. 
Maar de bergen hebben ook een andere kant. Dreigend bij onweer dat steeds maar blijft hangen omdat het de berg niet over komt. De mooie laaghangende wolken zijn als je er midden in zit een mist met een zicht van minder dan 25 meter. Dan zijn haarspeldbochten eng en gevaarlijk en is wandelen op smalle paden vlak langs een afgrond beangstigend. God of niet God,  dat is dan de vraag. 
Gelukkig hadden we op vakantie meer mooie dagen dan dagen met regen en mist maar in de bergen kan het maar zo veranderen. Van lieflijk naar dreigend en weer terug. 
Zo ook het leven van de mens. Vaak is het ‘gewoon doorgaan’. Soms is er een top. Een bezoek van een vriend(in) of (klein)kind), een korte break, of een dagje op de hei. Soms is er een dal. Een vriendin die overlijdt, een kerkdienst die niet aan je verwachting voldoet, ruzie. Een leven is nou eenmaal niet altijd een kabbelend beekje. Er zijn stroomversnellingen, watervallen en meren waar bijna geen stroming is. 
Kunst is om op de goede momenten rust te nemen, afstand te nemen, en nog eens terug te kijken om weer vooruit te kunnen. Van bergen in in dalen, ja overal is …  een lied uit mijn jeugd,  en msschien ook wel uit die van jullie.  

Op bergen en in dalen
en overal is God.
Waar wij ook immer dwalen
of toeven, daar is God.
Waar mijn gedachten zweven
of stijgen, daar is God.
Omlaag en hoog verheven
ja, overal is God.

Zijn trouwe Vaderogen
zien alles van nabij.
Wie steunt op zijn vermogen
die dekt en zegent Hij
Hij hoort de jonge raven
bekleedt met gras het dal
heeft voor elk schepsel gaven
ja, zorgt voor ‘t gans heelal


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl