> nieuws

Nieuws

 
11 oktober 2021

Pastorale brief 41 Recht of krom

Recht of krom. Dat is de titel van de expositie van de kunstwerken bij ons in de vermaning. Als je de woorden recht en krom eens goed op je in laat werken dan heb je het gevoel dat krom niet zo’n hele diepe betekenis heeft. Een banaan is krom. Klaar. Krom wordt niet zo vaak gebruikt in overdrachtelijke zin. Recht wel. Een lineaal is recht. Dit in tegenstelling tot de kromme banaan.
Maar recht in overdrachtelijke zin is veel meer. ‘Ik sta in mijn recht’, ‘ik heb er recht op’ . In deze betekenis kom je het woord recht veel vaker tegen. Mensen die dit soort absolute uitspraken doen vind ik vaak lastig.  Hebben wij mensen recht op dingen? Oh ja, we hebben mooie afspraken gemaakt in het ‘verdrag van de RECHTen van de mens’. Maar wanneer heb je die rechten dan? En wanneer heb je mogelijk recht op meer? Zou het niet eerst zo moeten zijn dat iedereen voorzien is van de basisrechten van het verdrag voordat wij in het ‘rijke Westen’ recht hebben op meer?  

Maar er zijn ook veel mensen die onrecht is aangedaan. Die komen dan hun recht halen. Ik denk bv aan de toeslagenaffaire. Of misbruikte kinderen. Gebroken mensen die recht gedaan moet worden. Om weer een beetje mens te kunnen zijn. Beschadigd misschien maar toch weer een beetje mens. En als daar dan geen ruimte voor is, geen luisterend oor, geen rechtvaardige rechter…. Hoe kapot ga je dan. Wat blijft er dan nog van je over. Als je maar moet blijven volhouden, zeuren, kloppen.

Zo is er in de Bijbel een gelijkenis over een onrechtvaardige rechter.  Er is een weduwe die een geschil heeft met een ander maar de rechter doet maar geen uitspraak. Elke dag gaat ze naar de rechter en vraagt of hij voor haar een uitspraak wil doen en haar recht wil verschaffen. Uiteindelijk doet de rechter dan toch maar uitspraak omdat hij bang is dat de vrouw hem in het gezicht zal slaan. Boodschap..  zeuren heeft zin?  Nee, dat denk ik niet.  Wel doorzetten heeft zin, dan zal uiteindelijk een rechter die zich nergens wat van aantrekt toch recht verschaffen. Zelfs in de goddeloze rechter kan een klein stukje van het ‘rijk van recht en vrede’ opgloeien. Uiteindelijk is het niet tegen te houden.

Dat zie je ook terug in kunstwerken op deze expositie. Kom op voor een ander al lijkt het recht nog zover weg. Het zal er komen. Blijf zoeken naar …  en knokken voor een eerlijke samenleving met een plek voor iedereen. Een volwaardig leven.


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl