> nieuws

Nieuws

 
5 november 2021

Pastorale brief 43 - Nog één keer 125

Het is nu echt herfst. Lekker. Ik hou van de herfst. Veel mensen vinden de herfst maar niks. Robert Long zingt in één van zijn liedjes zelfs dat hij wel wil sterven in de herfst. Ik niet, liever niet.
In mijn favoriete bos zijn een paar van die reuzebomen omgewaaid. De een is helemaal ontworteld, de ander afgebroken. Natuurlijk zijn ze al afgezaagd en zijn de brokstukken verzameld op een stapel. Er zal een moment komen dat ze ergens in een open haard belanden. Als dat tenminste niet wordt verboden op korte termijn. Dat zou jammer zijn. Ik hou ook van mijn houtkachel.
In de omgewaaide bomen zijn initialen en hartjes gekerfd. Zouden deze liefdes het langer volgehouden hebben dan de boom ? Ligt er een beetje aan wanneer deze geliefden (het zal het mannetje wel geweest zijn) hun initialen erin gekerfd hebben. Want ik denk dat een aantal van die bomen al wel meer dan een eeuw oud is. En zo oud worden wij nu nog niet, laat staan deze verliefde bomenkervers.
Meer dan een eeuw oud. Misschien wel 125 jaar. Wat zouden die bomen veel te vertellen hebben als ze zouden kunnen praten. Misschien heeft onder één van hen de oude burgemeester van Zwolle wel een slippertje gemaakt. Misschien was een tak wel drager van het touw van iemand die het leven niet meer zag zitten. Misschien heeft er een soldaat uit de tweede wereldoorlog wel achter geschuild in een vuurgevecht. We zullen het nooit weten.
125 jaar. Zo oud is onze gemeente ook. Een gemeente waar in die één en een kwart eeuw veel gebeurd is. Er zijn kinderen geboren, mensen gedoopt, liefdes ontstaan, er hebben mensen geschuild, er is feest gevierd en verdriet gedeeld. Want we zijn niet van de wereld maar staan er wel midden in.  En niets menselijks is ons vreemd. Nu niet, en toen niet. En dat vind ik ook het mooie aan al die verhalen van mensen in de Bijbel. Niets menselijks is hen vreemd. Ze doen mooie dingen maar het zijn geen superhelden. Ze schrijven mooie gedichten maar ook oorlogsverhalen. Ze laten de zon schijnen maar ook de bladeren vallen. En dat is mooi, daar kan een ieder zich in herkennen. Zelfs als je van de herfst houdt.


Terug
 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2022 Doopsgezind.nl