> nieuws

Nieuws

 
18 mei 2022

Pastorale brief 13 - Onderling pastoraat

Nu de grote drukte van gespreksgroepen, eetkringen, leerhuizen en vergaderingen achter de rug is, komt  er eindelijk wat meer tijd voor pastoraat en bezoekwerk.  Voor de wijkvertegenwoordigers-vergadering ben ik bezig met een boekje over ‘onderling pastoraat’. In de inleiding staat terecht dat pastoraat vaak serieus wordt genomen als ‘de dominee’ geweest is. Of als er over ‘God’ of ‘de gemeente’ is gesproken. Dat is jammer. Pastoraat beslaat veel meer dan dat. Veel meer dan diepgaande gesprekken.
Gewone ‘aandachtschenkerij’ is ook al pastoraat. Even de tijd voor iemand nemen voor een aandachtig gesprek dat verder gaat dan ‘hoe gaat het er mee’, ‘goed’, ‘mooi, fijnzo’ en ‘tot ziens’. 
In de gemeente gaat het om een betrokken netwerk. We zijn samen gemeente.  Ook met de mensen die je misschien wat minder ziet of wat minder ziet zitten.  Al is dat best lastig, zelfs voor de voorganger. Eerlijk is eerlijk.
Misschien is het omgaan met mensen die je minder ziet zitten toch mogelijk vanuit Christelijke inspiratie. Jezus had ook niet enkel aandacht voor zijn vrienden maar ook voor heel veel willekeurige mensen langs de straat of in de synagoges. Nou zijn wij Jezus niet,  maar toch een beetje zijn navolgers.
Duurzaamheid als laatste aspect van pastoraal contact. Want pastoraat is niet enkel een kaartje of een bloemetje. Zo vertelt een vrouw van in de vijftig dat ze regelmatig even aan de keukentafel zit bij een ouder gemeentelid. Gewoon, even vragen hoe het gaat, even aandacht geven.

Toch mooi zo’n ABCD van onderling pastoraat :
A : Aandachtschenkerij
B : Betrokken netwerk
C : Christelijke inspiratie
D : Duurzaam contact

Misschien kunnen wij er als gemeenteleden ook wat mee. Want zoals Pieter al schreef :  Onderling contact houdt ons op de been. 
Laten we het proberen. En het niet alleen aan de voorganger en de wijkvertegenwoordigers over laten.

 


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl