> dcolumn.php?nr=50843&stuurdoor

Column

 

Talking heads

‘Spitting image’ komt terug. ‘Spitting image?’, zul je misschien zeggen. Jazeker. ‘Spitting image’,  dat is een poppenshow waarin politici en praatprogramma’s op de hak worden genomen. Eerst nog in het engels maar de VPRO of de BNN/VARA zullen het waarschijnlijk wel op de NPO uit gaan zenden.
Hieronder een afbeelding om een indruk te krijgen. Herken je ze allemaal?
     

Wat zijn er toch veel praatprogramma’s op tv. Eindeloos. En overal schuift wel een politicus aan, een viroloog, een bekende Nederlander die overal verstand van heeft, een politiek commentator of een columnist en liefst ook nog een of ander leeghoofd met een mening. Die laatste is vaak een ervaringsdeskundige. Wil je echt van zo’n programma genieten dan moet je proberen om na elke vraag of opmerking van de gespreksleider het geluid van de tv uit te zetten. Je ziet dan de gespreksdeelnemers praten en je bedenkt in je hoofd wat ze zeggen. Dat kun je namelijk wel invullen zonder dat je die mensen hoort. Als je dan terugluistert, leve de interactieve tv, zul je zien dat je gelijk hebt. Zelden komt er iets nieuws of verrassends uit de monden van deze pratende hoofden. Talking heads in het engels. Ze zijn echt het leukst zonder geluid !!!! Of als persiflage natuurlijk. Daar begon ik mee.

Talking heads. Mensen die door elkaar praten zonder naar elkaar te luisteren. Of in ieder geval zonder dat ze elkaar ‘verstaan’.  Dat kom je veel tegen tegenwoordig. Mensen die hun mening klaar hebben,  niet meer kunnen of willen bewegen. Je hebt ze in veel soorten en je komt ze op veel plekken tegen. Gewoon op straat of in de supermarkt, zonder mondkapje natuurlijk. Bij demonstraties, ze staan niet op het podium maar schreeuwen van de zijkant. Bij vergaderingen waar alles hetzelfde moet blijven of alles juist helemaal anders moet. De waarheid ligt vaak niet in die uitersten maar wat meer naar het midden. Maar hoe kom je daar nog? Polderen heeft afgedaan.
En toch…….  In een gemeente als de onze zou plaats moeten zijn voor iedereen. Daar moeten we samen aan werken.  Aan ruimte geven voor een andere mening dan de jouwe. Aan overleg en een goed gesprek om nader tot elkaar te komen. Dan kun je samen verder. Dan hoeven ze van ons geen karikatuur te maken. Dan worden we geen talking heads. Overigens zong de band met de naam ‘Talking Heads’ het nummer ‘Enjoy the silence’ (geniet van de stilte,  of doe mee met de stilte). 
Zondag gaat het in de dienst over het bekendste bijblverhaal over praten. Klein raadseltje. Maar er zijn meer Bijbelverzen die iets over spreken zeggen. Hieronder vind je er twee :

  Een zwijgende dwaas wordt beschouwd als verstandig,
men denkt dat hij wijs is als hij zijn mond houdt.  Spreuken 17 : 28

Een veelprater begaat al snel een misstap,
wie zijn tong in toom houdt is verstandig.  Spreuken 10 : 19


Terug

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl