> dcolumn.php?nr=52950&stuurdoor

Column

 

Snoeiwoede en evolutie

Ik weet niet hoe het in Apeldoorn zit, maar rondom Zwolle heeft de snoeiwoede toegeslagen. Alsof de snoeiers per kilo gesnoeid hout betaald krijgen begint dit snoeien steeds meer op rooien te lijken.  Neem nou het Westerveldse bosje aan het Zwarte Water. Op de vroegere vuilnisbelt. Kon ik afgelopen zomer daar rustig naakt rondlopen zonder gezien te worden. Tegenwoordig loop ik open en bloot door het bos alsof ik de modeshow loop en de mensen op de dijk toeschouwers zijn. Ik heb door corona echt behoefte aan sociale contacten maar niet op deze manier. Doodzonde. En dan denk ik weleens ‘hoe zou God dat in de ‘tuin van Eden’ dat hebben geregeld? Uiteindelijk hoefde Adam pas aan het werk toen hij dat paradijsje werd uitgezet. Daarvoor liepen Adam en Eva vrij en naakt rond als ik de verhalen mag geloven. Adam ontdekte na de zondeval pas dat hij naakt was en begon zich te kleden met vijgenbladeren.
Afijn. Al lopend op de catwalk die vroeger bos was dacht ik terug aan de tijd dat ik nog leraar was. Soms gaf ik in 1 klas godsdienst en aardrijkskunde/geschiedenis. Dat was lastig voor de leerlingen omdat ik het ene uur vertelde over de schepping en het uur erna met de oermens en de evolutie kwam aandragen. Leerlingen hebben sowieso moeite met die behaarde oermens.
Dan probeerde ik uit te leggen dat wanneer wij generaties lang in ons nakie zouden lopen dat wij ook meer behaard zouden zijn. Ons lichaam zou zich wapenen tegen de kou door extra haargroei. De meest behaarde mensen zouden langer overleven, beter voortplanten en zo zou de menselijke huid steeds meer op de apenhuid gaan lijken. Dat leek de meeste jongeren maar niks. Vooral niet omdat de mode is om, met uitzondering van het hoofdhaar, zoveel mogelijk glad en kaal te zijn. Voor schepping of evolutionaire voortplanting is dat scheren niet nodig. Noch overdadige kledij. Kijk maar om je heen. De homo erectus of de homo sapiens zijn ruimschoots aanwezig. Hoewel ik de toevoeging sapiens weleens betwijfel wanneer ik kijk naar het snoeibeleid van de gemeente.


Terug

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl