> dcolumn.php?nr=53621&stuurdoor

Column

 

Macht en tegenmacht

In de Bijbel staan veel verhalen over machtspolitiek.  Het betreft vaak een soort van stammenstrijd. In het boek Richteren, of rechters,  staan steeds mannen op die de stammen van het volk Israël verenigen tegen een gemeenschappelijke vijand. Na de overwinning vallen de stammen weer uit elkaar en vechten ze weer met elkaar. Zo ontstaat ook na de dood van Rechter Gideon (die in rechters 18 en 19 de Midjanieten verslaat) een strijd om het koningschap van de stad Sichem.
Winnaar van deze strijd is Abimelech (zoon van Gideon en een slavin) die 70 halfbroers (zonen van ‘echte’ vrouwen van Gideon) vermoordt. Alleen de jongste, Jotham, blijft in leven. En deze vertelt, voordat hij vlucht, een fabel. (Richteren 9 :7-15) Die komt erin het kort op neer dat de bomen een koning zoeken.  Ze kloppen aan bij de olijfboom, die wil niet,  de vijgenboom, die wil niet en de wijnstok, die ook weigert.  Belangrijke waardevolle bomen willen geen koning worden. Ze vinden wat ze doen belangrijker dan koning zijn. Dan gaan ze naar de doornstruik. Die wil koning worden als ……  het eerlijk is. Anders (Richteren 9 : 15) zal het helemaal mis gaan.
 
De doornstruik in deze fabel is Abimelech. Jotam vraagt aan de bewoners of het eerlijk was dat Sichem Abimelech koning heeft gemaakt. Dat tegenover zijn vader Gideon die veel goede dingen heeft gedaan. Maar het scherpste vers is toch vers 15 waar de doornstruik zegt :

‘Kom in de schaduw van mijn takken zitten. Vertrouw op mijn bescherming. Als het eerlijk is dat jullie mij koning maken. Maar zo niet. Dan zal vuur uit mijn takken komen.’

Ik moest aan deze fabel denken afgelopen weken toen er weer eens van allerlei dubieus uitlekte over onze minister-president (en zijn volgelingen Kaag en Hoekstra). Oude politiek afleggen, nieuw leiderschap invoeren? Koester je rustig in de bescherming van de konkelende politici die het voorzitterschap van de tweede kamer achter de schermen onder elkaar verdeeld hebben. Maar lees dan niet verder in het boek Richteren of deze column. Want met Sichem loopt het slecht af.  Alle bewoners worden drie jaar later door Abimelech vermoord. Dezelfde Abimelech die ze in het begin van deze column nog koning hebben gemaakt. 


Terug

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl