> nieuws

Nieuws

 
1 maart 2021

Pastorale brief 9 Twee zonen

Pastorale brief 9 – woensdag 24 februari 2021
Twee zonen

Een vader had eens twee zonen. Hij zei tegen hen : Ik moet een deel van de oogst verkopen in de stad. Gaan jullie naar het land om verder te oogsten. De oudste zoon zei : Goed vader,  maar vertrok vervolgens naar de rivier en ging onder een boom van het mooie weer genieten. De jongste zei : Nee vader, dat ga ik  niet doen, maar kreeg spijt van zijn grote mond en ging toch voor zijn vader aan het werk.

Mjn vader had twee zoons. Mijn broer en mij. Mijn broer is 6 jaar ouder dan ik. Hij is degene die in zijn pubertijd de weg vrij heeft gevochten voor mij. Hij vocht verschillende verbale ruzies uit met mijn vader. Maar vaak deed hij, uit schuldgevoel?, toch wat mijn vader wilde. Naar mij toe was mijn vader wat voorzichtiger. Daarbij boog ik altijd mee om vervolgens te doen wat ik wilde. Niet wat mijn vader vond.

De geschiedenis herhaalt zich. Ik heb ook twee zoons. Helaas doen deze twee voor mijn gevoel nooit wat ik wil. En ze zeggen het ook nog tegen mij. Het is toch wat. Maar het is wel eerlijk en duidelijk, en ze lijken toch goed terecht te komen. Daarbij zegt het ook iets over de veranderde gezagsverhoudingen in het gezin. En de andere kijk in een samenleving.

Nu is het eerste verhaaltje een verhaal uit de Bijbel. Jezus gebruikt het in een twistgesprek met de leiders van de synagoge. Hij stelt dan de vraag :  wie van de twee zoons deed de wil van de vader? En dat ligt minder gemakkelijk dan wij denken. Onze sympathie gaat uit naar de tweede zoon die in ieder geval wel iets DOET. In andere culturen ligt dat anders.  Het respect voor de vader is daar zo belangrijk. De eerste zoon toont dat respect, de tweede niet !!


Zoekend naar een goede exegese kwam ik er niet echt uit. Maar ik kom wel tot een mooie doperse conclusie :
Laat je ja, ja zijn, en je nee, nee.  Dan blijf je in ieder geval trouw aan jezelf.         

Dirk Jan


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl