> nieuws

Nieuws

 
17 maart 2021

Pastorale brief 12 - Intercity bestemming Pasen

Soms gaat het leven voor je gevoel erg langzaam. Er gebeurt weinig, elke dag lijkt hetzelfde. Als je die periode van je leven met een trein zou vergelijken is het een stoptrein die stil staat op een heel klein stationnetje. Vaak lijkt het leven in de kerk ook op een dergelijke stoptrein. Het kabbelt rustig door in januari en februari. Okay, de 40 dagentijd maar ach, dat kabbelt ook rustig verder.
Maar dan, kort voor Pasen, zeg zo, vanaf Palmpasen tot Pasen zit er een stroomversnelling in die rivier die kerkelijk leven heet. Dat komt doordat er in die week voor Pasen in het leven van Jezus ook veel gebeurt. Het ritme van het kerkelijk leven van elke zondag, of misschien zelfs slechts 1 x per 2 weken een zondag, wordt heftig verstoord. Ineens is het een week lang actie.  Dat is niet zomaar. 
In het leven van Jezus is die laatste week een heftige week. In die week gebeurt er van alles. En in de evangeliën, waarin het leven van Jezus wordt beschreven, is er ook veel ruimte voor die laatste week. Ongeveer een derde van die boeken wordt besteed aan die laatste week terwijl het geheel een jaar of drie beslaat (met uitzondering van de geboorteverhalen). En in de kerk wordt die week niet uitgespreid over een maand maar wordt die week ook intensief gevierd en beleefd. Misschien bij ons , Doopsgezinden, niet zo. Maar al jaren werken we samen met andere kerken en was er elke dag van die week, de ‘goede week’ of de ‘stille week’ een bijeenkomst. Nu gaat dat niet, maar voor mij was dit een uitgelezen kans om jullie eens mee te nemen in de sneltrein van die week van ‘palmpasen’ tot ‘pasen’. Dat doe ik aan de hand van teksten uit het boekje ‘intercity bestemming Pasen’. De titel verbeeldt de bijbelse stroomversnelling van die laatste week.

 

 

Schrik niet. Ik verwacht niet dat jullie 5 x in een week naar de vermaning komen. Mag wel, hoeft niet. Maar er komen 5 vieringen online te staan. 5 vieringen met 7 stations waar de trein stopt :
Station Palmpasen
Haltes maandag tot en met woensdag
Station Witte Donderdag met halte Getsemané
Station Goede Vrijdag en halte Stille Zaterdag
Station Paaszondag

Ik hoop dat jullie een kaartje willen kopen en in willen stappen in deze intercity. 


  


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl