> nieuws

Nieuws

 
14 juli 2021

Pastorale brief 28 - Peter R ... in de kerk

Pastorale brief 28 – woensdag 14 juli 2021 
Peter R.  ……….  In de kerk

Deze zondag (11 juli) zat ik weer eens als bezoeker in de kerk. Dat gebeurt niet zo vaak. Meestal ga ik voor of ben ik bezig met een jeugdgroep parallel aan de kerkdienst. Maar nu was ik als bezoeker. Gewoon bezoeker in je eigen gemeente is niet gemakkelijk maar ik wist dat er drie kerkenraadsleden niet konden en dat in de zomer de opkomst vaak iets minder is dan in het seizoen. Een goed argument om toch te gaan. En ik ben er blij om.
Het thema was : Laat je verrassen!  Dat is mooi maar ik dacht dat het oude verhaal van Jona mij niet meer zou kunnen verrassen. Toch heb ik me daarin vergist. Dominee Marianne Visch hield een fris betoog en betrok het verhaal direct op ons leven. Een paar lijnen die mij geraakt hebben :

1)    Het begin van het verhaal……  de stem van de Heer kwam tot Jona en gaf hem de opdracht te gaan prediken in Ninevé. 
Wat een impact moet dat hebben gehad op Jona. Zomaar een opdracht. Dat heeft hem uit zijn evenwicht gebracht. Er ontstaat voor Jona een situatie waar hij niet goed mee weet om te gaan.
Dat gebeurde afgelopen week ook met ons. De aanslag op Peter R. de Vries is iets wat ons uit het evenwicht brengt. Hoe gaan we er mee om ??
2)    Jona loopt weg voor zijn verantwoordelijkheid maar komt na omzwervingen toch in Ninevé terecht. 
We moeten niet weglopen voor onze verantwoordelijkheden. Misschien kunnen we er niet veel aan doen, deze criminalisering van ons land, maar ……  wegkijken moeten we in ieder geval niet doen !!!
3)    Uiteindelijk bekeert Ninevé zich.
Als we doorzetten komt er een beweging tegen die kwade krachten in de wereld. We moeten samen werken, ons verbinden met elkaar en met de Eeuwige en geïnspireerd blijven door het Bijbelse ideaal. Op deze manier bundelen we de goede krachten.

Marianne sloot af met het laatste couplet van het lied tegen de derde wereld oorlog : 

Dat wij toch niet vergeten waartoe wij zijn gemaakt,
dat diep in ons geweten opnieuw het licht ontwaakt.
Dat in ons wordt herschapen de geest die overleeft.
Dat onze lieve aarde
nog kans op redding heeft.

Ik heb me laten verrassen en ik ben blij dat ik geweest ben. Voor de thuisblijvers, om wat voor reden ook, hierboven dus een korte samenvatting.


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl