> nieuws

Nieuws

 
22 juli 2021

Pastorale brief 29 - Een zomer vol detectives

Marianne en ik kijken graag detective series. We kijken ook vaak samen maar voorwaarde daarvoor is wel dat het niet een serie moet zijn van meer dan 2 afleveringen want zo vaak zijn we niet samen thuis.  Zelfs niet in de avonden.
Ik kijk zo’n serie dan vaak alleen. Maar op de meest onmogelijke uren. Om 12 uur ’s avonds als ik net thuis ben,  of om 6 uur ’s ochtends, wanneer ik net wakker ben. Soms zelfs midden in de nacht wanneer ik weer eens niet kan slapen. Daarbij heb ik een zomer als deze de pech dat ik zowel sport als detectives leuk vind. Dat is deze zomer vaak tegelijk op tv. Maar sport terugkijken is niet zo’n succes.
Zo kwam ik op het idee om ook werk en detectives (werk en hobby)  deze zomer te verbinden. En dus komen er twee diensten over detectives in de Bijbel. Twee keer Daniel (denk ik nu). Twee (apocriefe) verhalen die wel in de Rooms Katholieke Bijbel zijn opgenomen maar niet in de protestantse. Maar wel twee verhalen die te boek staan als de oudste detective verhalen in de wereldliteratuur.
In het eerste verhaal lost Daniel het raadsel op hoe een afgodsbeeld een door de koning zeer ruime maaltijd kan verorberen.  Het tweede verhaal is een #metoo verhaal avant la lettre waarin Daniel een meisje vrij pleit dat ten onrechte wordt beschuldigd. In de viering rondom deze verhalen gaan we samen in gesprek hoe wij tot een oplossing zouden komen. Daarna ontdekken we hoe Daniel dat deed en wat deze verhalen nog tot ons te zeggen hebben. Voor de meedenker hier verhaal 1 : 
In een tempel van een afgod wordt een uitgebreide maaltijd neergezet. De ingang van de tempel wordt afgesloten en verzegeld. Toch is de maaltijd de volgende ochtend verorberd. Rarara, hoe kan dat? En hoe los je zo’n raadsel op?
Wordt vervolgd,  zondag a.s.  of volgende week in de brief,

                        


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl