> nieuws

Nieuws

 
28 juli 2021

Pastorale brief 30 - De kracht van verhalen

Pastorale brief 30 – woensdag 28 juli 2021
De kracht van verhalen

Gisteren was er voor het eerst weer eens  ‘eat and meet’. In mijn rol mocht ik van Margriet de opening van de maaltijd doen. Ik vertelde het verhaal van ‘de jas van de hodja’. Kort samengevat : Hodja (een islamitische dorpsgeestelijke) wordt uitgenodigd voor een feest. Hij komt in zijn gewone kleren en niemand kijkt naar hem om.  Beetje boos loopt hij weg, doet zijn ‘werkkleding’ aan en wordt met veel egards ontvangen. Als het eten wordt geserveerd doet de hodja zijn werkmantel uit en legt die in het eten. Op de vraag naar het waarom zegt hij…. Ik kwam hier als gewoon mens, niemand zag me, ik kwam in deze mantel, en ik was belangrijk. Blijkbaar is de mantel de genode gast en niet de mens die ik ben. Er klonk na het verhaal zelfs een klein applaus. De meeste aanwezigen zullen dit verhaal herinneren en misschien zelfs doorvertellen.
Gebeurt zoiets ook met een preek? Ikzelf vertel zelden een preek door, vaak ben ik al snel vergeten waar het over gaat in een preek. Veel woorden, goedbedoeld, maar hoe vaak raken die het hart?

Jezus hield maar zelden toespraken of preken.  Hij vertelde verhalen om zijn ideeën duidelijk te maken. Ooit las ik in een boek dat het jammer was dat de bijbelverhalen waren opgeschreven en ‘vastgelegd’. Ze zijn bedoeld om verteld en gehoord te worden. En zijn misschien wel een beetje aan te passen aan de situatie waarin ze verteld worden. Verhalen hebben hun eigen waarheid. Theo zei gisteravond in een gesprek : De Bijbelwoorden moeten gehoord en uitgesproken worden. Dat is ‘beter’ dan alleen gelezen. Ik denk dan … het moet verteld worden. Niet alleen hardop voorgelezen,  maar maak er een vertelling van. Woorden verstenen van opschrijven, verhalen werken niet meer helend. Ze verdelen de ‘kenners’ die het versteende verhaal gaan uitleggen. Ze menen dat zij de bedoeling van de schrijver doorgronden. Maar verhalen moeten verteld worden, flexibel zijn, niet vastgelegd. Dan loop je het risico dat iemand tegen je zegt…. Ik ken dat verhaal ook, maar net een beetje anders. En zo hoort het ook. In een andere situatie kan een verhaal, net iets anders verteld, ook betekenis hebben. Ik zou dus zeggen… vertel de verhalen door. En geef ze de betekenis die ze verdienen !!!
Ik schrijf toch nog een kleintje op maar…… vertel het verhaal verder op jouw manier !  

 Twee varkens

De ene vriend vraagt aan de andere :
Als jij 2 paarden zou hebben zou je er dan 1 weggeven aan iemand die er geen heeft?  Natuurlijk, was het antwoord.
En als je 2 koeien zou hebben?  Dan zou ik er 1 weggeven, zei de ondervraagde, aan een armlastig mens.
De eerste vriend gaat verder : En als je twee varkens zou hebben?
De aangesproken vriend barst verontwaardigd los :  Dat is niet eerlijk !!! Jij weet dat ik 2 varkens heb !’

Makkelijk door te vertellen 😊 


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl