> nieuws

Nieuws

 
18 augustus 2021

Pastorale brief 33 - Oktober wijnmaand en feestmaand

In de oud-Nederlandse benamingen heet oktober de ‘wijnmaand’. Na het oogsten, rijpen, dorsen, persen en wat nog meer was het in oktober blijkbaar goed wijn drinken. De ‘Oktoberfesten’ van onze oosterburen zijn inmiddels wereldwijd bekend en wellicht cultureel erfgoed. Dat laatste weet ik niet zeker. Ik ben er ook nooit geweest. Maar in de traditie van de feesten wordt oktober 2021 voor de DG Apeldoorn een feestmaand. Waarom?
1)    De startzondag (oorspronkelijk gepland op 12 september)  wordt verplaatst naar 10 oktober. Dan is er ook kerkproeverij-zondag, dus dat wordt extra speciaal.  Een viering met meedenken en meedoen en voor wie wil aansluitend een lunch
2)    31 oktober, de laatste zondag van de maand, een 5e zondag, is er weer feest. Op Hervormingszondag vieren wij het 125-jarig bestaan van de DG Apeldoorn. Een feestje in de middag met gebak en een borrel, of natuurlijk een goed glas wijn.

Moet dat dan? Al die feesten vieren? Ik denk van wel. We hoeven echt niet overdadig ons vol te laten lopen of vol te eten. Dat is nergens voor nodig, misschien zelfs ongepast. Maar we vieren dan ook niet de ‘Oktoberfesten’  waar het bier wat al te hard stroomt. We vieren onze bescheiden feestjes. Maar we moeten ze wel vieren.
In de discussies over geloof en alcohol en of dat wel bij elkaar past haal ik altijd het eerste wonderverhaal van Jezus aan. Voor mensen die het niet weten, het staat bekend als ‘de bruiloft in Kana’.  Jezus is uitgenodigd op een bruiloft. Het is een feest van een paar dagen maar blijkbaar heeft het bruidspaar de dranklust van de gasten niet goed ingeschat. Op een gegeven moment is de wijn op.  Een schande voor het bruidspaar als het feest zo zou eindigen. Op aanwijzingen van Maria (de moeder van Jezus) vragen de knechten Jezus om te helpen. Na aandringen zegt hij : Schep het water uit de waterbassins buiten en schenk dat aan de gasten. Ergens tussen het scheppen en het drinken in is het water in wijn veranderd. Goede wijn, beter dan de eerste wijn die de gasten dronken. En dat tegen de gewoonte in. Blijkbaar schonk men op een feest eerst de betere en later de minder goede wijn. Dus het eerste wonder dat Jezus deed in de Bijbel is water in wijn veranderen zodat het feest door kon gaan. Waarom zouden wij dan nu onze feesten niet mogen vieren? Een nieuwe seizoensstart en een 125-jarig jubileum. Reden genoeg om feest te vieren. Dus ik zou zeggen :
Goede wijn behoeft geen krans !! Proost!


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl