> nieuws

Nieuws

 
8 september 2021

Pastorale brief 36 Vergeef ons onze schulden

Pastorale brief 36 – woensdag 8 september 2021
Vergeef ons onze schulden

Er was eens een koning. Een hele rijke koning. En er was een dienaar, een arme dienaar. Deze dienaar was de koning 50.000 euro schuldig. Maar het leek er niet op dat de dienaar de koning ooit kon betalen.
De koning liet de dienaar ophalen door zijn soldaten en vroeg naar het geld. De dienaar smeekte : Heer, ik kan u niet betalen, maar ik beloof u. Ik ga heel hard werken en sparen voor u. Gooi mij niet in de gavangenis want dan kan ik niets meer verdienen en ziet u uw geld nooit terug. Daarbij heb ik een vrouw en vier kinderen. Die moeten ook eten.
De koning streek met zijn hand over zijn hart en schold de dienaar alle schulden kwijt. De dienaar huppelde blij naaar buiten de paleistrap af. Daar kwam hij een collega tegen die hem nog 10 euro verschuldigd was. 
Hier met dat geld eiste hij, anders laat ik je in de gevangenis gooien.
Andere dienaren van de koning zagen dit tafereel en meldden het de koning. Wat zou die koning gedaan hebben?  En wat zou jij gedaan hebben in dit geval? Wat vind je van de dienaar die zijn 10 euro terugeist op deze manier?

Heel moeilijk is het niet. Voor de meeste mensen ligt de sympathie bij de koning en bij de bediende die 10 euro schuldig is.  De bediende die zijn tientje terugeist, die volkomen in zijn recht staat, zal door de meesten van ons negatief beoordeeld worden. Terwijl hij toch gewoon recht heeft op dat geld. Daar doen die kwijtgescholden 50.000 euro niets aan af.

En toch…. Die bediende die dat geld terugeist is de schurk in dit verhaal. En wij hebben ons oordeel al klaar. Hij is schuldig. Maar misschien heeft zijn gezin wel honger. Kan hij met dat tientje medicijnen kopen voor zijn doodzieke vrouw,  een rolstoel voor zijn invalide moeder of ……. Kan het zijn dat wij ons oordeel wel snel klaar hebben? En hebben wij geen boter op ons hoofd? Wie zonder schulden is……  Vergeef ons onze schuld,  denk er nog maar eens over na.
                      


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl