> nieuws

Nieuws

 
1 december 2021

Pastorale brief 46 - Stel je voor ..

Het is herfst. Duidelijk herfst. De paden in het bos zijn glad en glibberig. Doorlopen kan niet lekker, ook niet met goede wandelschoenen aan. Gelukkig heeft de hond geduld met zijn ouder wordende baas en trekt ze niet alle kanten op. Al glibberend denk ik na over Kerst.
We zijn inmiddels in de Adventstijd aangeland. In de Bijbel heeft Maria gehoord dat ze zwanger zou worden (daar hebben we het 12 december over in de kerkdienst) en keizer Augustus heeft net die volkstelling afgekondigd. Dus moesten Jozef en Maria op reis,  van Nazareth naar Bethlehem.
Hemelsbreed is de afstand zo’n 140 kilometer. Maar …….  Er ligt een behoorlijk ruig gebergte in de weg. Ik heb mijn leerlingen voor aardrijkskunde eens de eenvoudigste route laten uitzoeken. Die gaat behoorlijk om maar wel door de Jordaanvallei. Veel eenvoudiger, maar dan is het ruim 200 kilometer. Lopend gingen Jozef en Maria.  Misschien met een ezel maar die staat niet in de Bijbel !!!
200 kilometer is van Apeldoorn naar Maastricht. En dan niet over wegen zoals onze A50, maar over zandwegen, grindpaadjes, of paadjes waar nauwelijks paden zijn. Dan ben je toch wel even bezig. Dat is andere koek dan in onze auto’s via de snelweg. En dan ook nog hoogzwanger. Ga er maar aan staan. 
Kijk eens naar buiten. Kijk naar de kale bomen, de wind, de regen en stel je voor dat je dan op pad moet om naar Maastricht te lopen. Je weet niet helemaal zeker waar je kunt slapen want vooruit boeken deden ze in die tijd nog niet aan. Maar Jozef en Maria gingen. Op weg naar Bethlehem. Omdat het moest en …….  Omdat de voorspelling uit het Oude Testament uit moest komen. ‘Want Gij Bethlehem zijt niet de minste’ (Micha 5 :1-4). In Bethlehem gaat het beginnen volgens Micha. Daar komt de grote verlosser, de Messias vandaan. Maar zover is het nog niet.  We zijn nog maar net op weg.  Er brandt nog maar 1 kaarsje dat het grote licht aankondigt. Nog 3 te gaan. Maar het grote licht komt. Ook in deze donkere tijden zal het schijnen. Nog even geduld. 


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl