> nieuws

Nieuws

 
8 december 2021

Pastorale brief 47 Wij hebben zijn ster gezien

Van mijn corona aanval heb ik hoegenaamd geen last meer. Geen loopneus of hoesten ofzo. Enkel wat extra moe en eerder achter adem als ik in het bos een heuvel op loop. Hopelijk herstelt dat nog.
Kerst komt met grote stappen dichterbij. Ter voorbereiding  heb ik de afgelopen tijd veel kerstverhalen gelezen.  Mede door de koorts en de vermoeidheid raak ik dan toch wat emotioneel als een mooi kerstverhaal goed afloopt. Maar ook wel als het niet helemaal goed gaat. Ik heb stapels boeken met kerstverhalen en van één van die boeken is de titel :  Wij hebben zijn ster gezien.
Ik ken de inhoud van het verhaal niet maar ga ervan uit dat het titelverhaal over drie (wijze) mannen gaat die op zoek gaan naar een koning. Een koning(skind) wiens geboorte aangekondigd is door de verschijning van een grote ster aan de hemel. Voor hen in het westen want volgens de Bijbel waren het wijzen mannen uit het oosten.
Het is gek hoe dat gaat met verhalen. De Bijbel vermeldt maar heel weinig over deze wijze mannen. Ze komen in Jeruzalem aan. Ze hebben een onderhoud met Herodes. Ze trekken naar Bethlehem. Ze vinden Jezus en geven drie geschenken : Goud, wierook en mirre.
Het aantal wijzen wordt in de Bijbel niet vermeld. Naar het aantal cadeau’s heeft de traditie er drie van gemaakt. De namen zijn geworden Caspar, Melchior en Baltasar. Weer later vertegenwoordigden de wijzen verschillende continenten, verschillende leeftijden, verschillende ‘kleuren’ : 
Naam    leeftijd, uiterlijk    herkomst    geschenk
Caspar
een twintiger    koning van Tharsis en van het eiland Egryscilla
wierook
Balthasar
een veertiger met een donkere huid en baard    koning van Gondolië en Saba
mirre
Melchior
een bebaarde zestiger    koning van Nubië en Arabië
goud

Op deze manier vertegenwoordigen de drie wijzen (later ook koningen genoemd) de gehele mensheid.
Resten nog 2 vragen :
1)    Wat is de betekenis van dit verhaal in de Bijbel, waarom staat het in de Bijbel?  Daar hoop ik zondag een antwoord op te geven
2)    Zijn de mannen nou wijs of dwaas om op deze manier een ster te volgen ? Daar mag een ieder zijn eigen mening over hebben.


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl