> nieuws

Nieuws

 
15 december 2021

Pastorale brief 48 Wat verwachten we eigenlijk?

Pastorale brief 48 – woensdag 15 december 2021
Wat verwachten we eigenlijk?

Advent 2021. 4 weken naar de kerst toe. Dit is de derde week. Zondag 3 online kaarsjes aangestoken. Toch surrogaat. Dat is het niet echt. Het is beter dan niks, maar echt leuk is het ook niet. Dan moet je elkaar toch eigenlijk zien.
Twee weken terug, de laatste echte ontmoeting op de gespreksgroep. Over ‘Doopsgezind, wat willen we behouden, en wat niet’.  Een paar grote items wilden we vasthouden voor de toekomst :
-    Zelf een belijdenis schrijven
-    Dopen op belijdenis
-    Vrijheid in vormen van vieren
-    Vrijheid in inhoud en manier van geloven

Dat is mooi. Maar wat verwachten we nog van die toekomst. Alles lijkt toch al een nachtkaars uit te gaan. Als je de berichten moet geloven, onze broederschap, klimaatcrisis, Oekraïne-crisis, coronacrisis, ….. enz.  Vrolijk word je er niet van.
Dat klopt. Maar dat was rond het jaar nul niet zoveel beter. In Israël heersten de Romeinen met harde hand. Ze hadden de tempel ontheiligd en de Joodse godsdienst vrijwel in de band gedaan. Joodse opstanden waren neergeslagen en slechts een soort van ondergrondse was nog actief. En, wellicht tegen beter weten in, bleven de joden geloven in een betere toekomst. Ooit, en alleen God wist wanneer,  zou er een Messias komen. Een grote koning, gelijkend op David, die Israël groot zou maken. Alle volken zouden opgaan naar Jeruzalem met gaven en geschenken. Voor Mattheus waren dat de (drie) wijze mannen, hebben we zondag kunnen zien. En voor Mattheus was Jezus die Messias. 
Waarom zouden wij dan bij de pakken neerzitten? Gewoon oppakken al die lastige uitdagingen. We moeten niet op wonderen gaan zitten wachten. We hoeven ook geen wonderen te verwachten maar …..  de wonderen zijn de wereld nog niet uit !!! 


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl