> nieuws

Nieuws

 
30 december 2021

Pastorale brief 50 - De laatste - De donker dagen na Kerst

Na een paar mooie frisse vrieskou dagen heeft de warme lucht het weer gewonnen van de koude. De vorst-verharde paden hebben weer plaats gemaakt voor glibberige en modderige  resten van bladeren. Het zij zo. Een van de weinige dingen die we nog niet echt kunnen beïnvloeden, het weer. Dat hebben we nog steeds niet in de hand. Hoewel ….. Ik hoorde dat men het in China in Peking had laten regenen door fijnstofdeeltjes de lucht in te schieten. De regen spoelde extra fijnstof uit de atmosfeer waardoor de lucht in de stad uiteindelijk schoner werd. Misschien gaan we daar uiteindelijk wel naar toe, maar liever niet.
Het is beter voor de mensheid dat we niet alles kunnen regelen. Dat we ook nog ergens afhankelijk zijn van de natuur en al haar krachten. Dat we ons daardoor realiseren dat moeder aarde er niet alleen maar is om te gebruiken en op te souperen. Dat er ook een opdracht is om haar te beschermen en leefbaar te houden. We mogen dan misschien het slimste wezen zijn dat in de schepping rondloopt. De schepping is niet gemaakt om uit te putten.
Misschien zou ieder mens zo af en toe op een heldere nacht weer eens naar buiten moeten lopen. Desnoods zet je de ‘vrijdag-voordeel-wekker’ van de HEMA op 3 uur en loop je naar buiten. Dan kijk je omhoog (kies dus een heldere nacht) en probeer de sterren te tellen. Kansloos.  Probeer te bedenken hoe veel er zijn en hoe ver weg ze staan. Kansloos. Misschien is dat een moment om een beetje nederig te worden. Om iets van de menselijke arrogantie te laten varen en ons te realiseren hoe klein we eigenlijk zijn. Ik hoorde iemand op tv zeggen dat de vernietiging van de aarde in het heelal nauwelijks opgemerkt zal worden. Dat is pas nederigheid. Dat zal de psalmdichter wellicht ook gedacht hebben toen hij schreef :

Wie is de mens, Eeuwige, dat Gij naar hem omkijkt. Toch heeft u hem laten heersen over de dieren en de planten. (psalm 8).
Het is aan ons om te zorgen dat God daar geen spijt van krijgt. 

Ik wens jullie allen een goede jaarwisseling en een fijne start.


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl