> nieuws

Nieuws

 
23 maart 2022

Pastorale brief 10 Een profeet in eigen land

Zondag aanstaande is er een bijzondere viering voorafgaand aan de ledenvergadering. Het popkoor Unity van Elni doet mee en zingt o.a..  ‘Het dorp’ en ‘Imagine’ en ‘The rose’. Om die liedjes heen heb ik een viering gemaakt over het thema  ‘Geen Sant in eigen land’. Dat is tenminste de manier waarop de Vlamingen dat zeggen. Wij zeggen meestal dat een profeet (Sint) in eigen land zelden wordt geëerd. 
Die uitdrukking komt uit de Bijbel. Zondag staat het verhaal centraal dat Jezus naar de synagoge in Nazareth gaat. In zijn geboorteplaats zijn ze niet erg gediend van zijn woorden maar ….  Hij doet ook niet erg zijn best om wel geliefd te zijn. Maar de uitdrukking slaat op veel profeten in de Bijbel. Velen van hen zijn onheilsprofeten en kondigen,  vaak in slechte tijden, aan, dat het nog slechter zal gaan tenzij ……  Tenzij het Joodse volk zich bekeert en weer gaat luisteren naar JaHWeH,  de God van Israël. 
Met die boodschap wordt een mens niet erg populair. Niemand vindt het fijn om op zijn fouten te worden gewezen. Dat is duidelijk.  Maar als een bekende dat doet, in het geval van Jezus een de zoon van de timmerman, dan vraag je je wel af waar die het lef vandaan haalt. 
En dat is nou precies wat er gebeurt. Jezus wijst de mensen in Nazareth erop dat ze wel erg weinig geloof hebben (in Jezus als profeet van God)  en dat Hij daarom niet veel voor ze kan doen. Blijkbaar heeft Jezus gelovigen,  andere mensen dus, nodig om zijn genezingen te verrichten. Nu die gelovigen in Nazareth niet te vinden zijn gaat ‘het feest niet door’. 
En dat is toch gek. Want de synagoge zit wel vol als Jezus predikt. 

Blijkbaar is geloven toch meer dan naar de synagoge gaan en luisteren. Maar dat weten wij Doopsgezinden al eeuwen :
Daden gaan woorden te boven !!
Geloven is vooral een WERKwoord. DOEN dus.


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl