> nieuws

Nieuws

 
28 juni 2022

Pastorale brief 15 - Weekendmensen en flitsbezoeken

We zijn terug van vakantie. Lekker. Twee weken Ardennen met goed weer. Veel gewandeld. Relatief korte wandelingen tussen de 5 en de 15 kilometer. Dagdeelwandelingen. Marianne, Saba (de hond)  en ik vinden dat genoeg. Zo getraind zijn we ook niet.
We hebben twee weken op dezelfde plek gezeten. Park ‘Les Etoilles’ in een ruim vakantiehuisje. Twee weken op dezelfde plek. Wij vonden dat rust geven. Geen druk om in 7 dagen zoveel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken. Leker rustig de tijd nemen.
Bij de receptie werden we wat vreemd aangekeken.  ‘Blijft u echt 2 weken ??’ werd gevraagd. Bij bevestiging werden ons allerlei folders in de hand gedrukt van de Belgische kust tot Luxemburg. Anders zouden we ons wellicht ernstig gaan vervelen. 
Na twee weken op het park begrepen we de reactie wel wat beter. Niet dat wij ons verveeld hebben maar er was geen huisje twee weken achter elkaar door dezelfde mensen bezet.  De meesten bleven 1 of 2 nachten. Vooral in de weekenden was het druk. Familieweekenden,  mensen die even 2 dagen rust zochten en dan dus overal heen vlogen om maar zoveel mogelijk te zien. Mensen die vaak uit eten gingen want dat was rustiger. In 1 weekend was er zelfs een complete Turkse bruiloft. 
Toen ik in relatieve rust al die mensen zo eens beschouwde dacht ik….we zijn weekendmensen geworden. Tussen de drukke werkdagen in moet het weekend zo goed mogelijk benut worden om zoveel mogelijk te doen. Alles vindt plaats in het weekend en we moeten het ook allemaal meemaken. Sportevenementen,  winkels, festivals, theater etc.  Alles in het weekend, en ook veel. Misschien dat daardoor ook wel veel stress ontstaat. Je moet er immers geweest zijn.
En daar komt dan ook nog bij dat het kerkelijk leven ernstig onder druk komt te staan. Dat MOET ook nog. En dat is het stomme…de kerk MOET niet, maar MAG.  God MOET niet, maar MAG. En daar komt bij. De kerk biedt rust in deze drukke tijden. Een uurtje rust ipv. haast en drukte. Het wordt tijd voor een soort van tegencultuur tegen de dominante cultuur van rennen en vliegen. En wij, als kerk, als gemeente,  hebben die tegencultuur. Die hoeven we niet te bedenken, maar wel te verspreiden. Als een soort tegengif tegen de weekendstress.  


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl