> nieuws

Nieuws

 
12 september 2022

Pastorale brief 21 - De rijke jonge man

Gisteren was de laatste viering in het 
kader van ‘ontmoetingen met Jezus’.  
Dit maal stond de ‘rijke jongeling’ centraal. 
De rijke jonge man die vooral bekend staat 
als iemand die Jezus niet volgt omdat hij 
geen afstand kan doen van zijn aardse bezittingen. En dan volgt die vreemde zin ‘het is eenvoudiger dat een kameel door het oog van de naald gaat dan dat een rijk mens het koninkrijk binnen gaat’.

Het ‘oog van de naald’ was waarschijnlijk de bijnaam van een klein poortje in de muur van Jeruzalem. Of de bijnaam van een kleine deur in een grotere poort. Daar kon een kameel alleen doorheen zonder bagage en op zijn knieën, zoiets. Het kon wel maar …….  Dat maakt de beeldspraak wellicht iets duidelijker of toegankelijker.

Toch staat ons van alles in de weg om zomaar, in geloof en vertrouwen,  op pad te gaan. Een ongewisse toekomst tegemoet.  We hebben teveel waar we aan gehecht zijn om zomaar te geloven dat de Eeuwige ervoor zal zorgen dat het goed komt.  Een kind kan soms nog vol vertrouwen zeggen ‘maar God zorgt toch dat het goed komt’.  Wij volwassenen geloven daar niet zo makkelijk in. We zingen graag psalm 23 : De Heer is mijn herder, mij zal niets ontbreken’ maar als puntje bij paaltje komt. 

Tijdens de overdenking waren de volgende woorden de overwegingen van de rijke jonge man : 

Snap jij dat nou? Snapt u dat nou? Ik dacht dat voor geld alles te koop was. En nou overkomt me dit. Zoiets is me nog nooit overkomen. Echt niet. Als iemand mij een strobreed in de weg legde dan betaalde ik zoveel als nodig was om toch mijn zin te krijgen. Zo gaat dat als je geld hebt. Simpel en eenvoudig. 
En die tien geboden. Ja hoor, altijd aan gehouden. Was eigenlijk ook niet echt moeilijk. Ik heb een makkelijk leven achter de rug. Zoon van rijke ouders. Liefhebbende ouders dus respect was geen probleem. Die regels naar JaHWeH toe waren goed te doen. Ik hoef niet te werken dus tijd en mogelijkheden genoeg. Ik kreeg alles wat ik wilde dus geen reden om jaloers te zijn. Wat wil je nog meer.
En dan komt die Jezus, die profeet. En die wil me niet. Snap je dat nou? Ik zou een complete reclamecampagne op kunnen zetten om zijn denkbeelden te promoten. Elke profeet zou dat graag willen. Maar deze Jezus niet. Die zegt…. Geef alles weg wat je hebt,  zie af van die macht,  en volg mij. Met niets aan geld of zekerheid door het land trekken. Nou, mooi niet.  Dan maar geen volgeling ….. Mooie woorden, zegt hij,  maar daden. Zonder geld? Ik moet het nog zien hoe hij dat voor elkaar krijgt. Hij zoekt ‘t maar uit.
Maar toch…… als Hij me nou wil zonder mijn rijkdom.  Wat betekent dat dan? Dat betekent dat hij wil dat ik met hem mee ga om wie ik ben. Niet om mijn centen of bezittingen, maar om mijzelf. Is dat niet mooi? Zal ik dan toch maar alles verkopen en weggeven?  Eindelijk iemand die mij ziet om de mens die ik ben en niet om mijn rijkdom….

Terug bij onszelf.  Ik vrees dat wij ook allemaal wel iets hebben dat ons in de weg staat. Dat ons teveel bindt. Maar dat weten jullie zelf het beste.


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Apeldoorn
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl